GİRİŞİMCİLİK EKOSİSTEMİ’NDE ÇARK NASIL DÖNÜYOR?
Amerika’daki silikon vadisinden çıkmış olan Start-up, daha sonra tüm dünyaya yayılmış olan bir tür iş akımıdır. Bir problem ya da soruna yönelik çözümler üretmek suretiyle daha sonra bu çözümleri uygulayarak hızla gelişen şirketlerdir. Yani belli bir durum üzerinden kısa süre içerisinde en popüler ve ilgi gösterilen şirketler arasına girme durumudur.
Start-up denildiğine akıllara teknoloji ve yazılım alanında faaliyet gösteren
şirketler gelse de Start-up şirketleri sadece bu alanlar ile sınırlı kalmaz. Finans teknolojileri, pazarlama, tasarım, mimarlık alanlarında da teknoloji ile kullanıcının ihtiyaçlarına yönelik ürünler üreten Start-up şirketleri
bulunmaktadır.
Her başarılı Start-up projesinin belirli aşamalardan geçer. Bu aşamalardan ilki çevremizdeki eksikleri görmektir. Uber’den önce taksi yolculukları pek de keyifli değildi ya da SpaceX’ten önce insanlar uzayla daha az ilgilenirdi.
Başarılı olan her Start-up projesinin ilk aşaması dünyadaki eksik şeyleri fark edebilmektir. Fark edilen eksik şeylerin bir prototipini tasarlayıp belli kitlede insanlara göstererek insanların yorumlarını alıp buna göre tekrardan prototip tasarlanabilmelidir.
Bir Start-up şirketinin kuruluşu ortalama bir hafta sürmektedir ve bu süre
sonunda gerekli izinleri aldıktan sonra şirketler fatura kesebilecek düzeye
gelmektedirler.Bu sektöre yatırım yapmak isteyen girişimciler öncelikle hangi kuruluş yöntemini seçeceklerine karar vermelidirler. Kanunen herhangi bir kuruluş türünü seçmelerinde önlerinde bir engel bulunmamaktadır. Bu aşamadan sonra tercih ettikleri kuruluş türüne ait evrakları hazırlamalıdırlar.
Kaynakça:
1- https://www.isyeriacilisi.com/is-turleri/startup-sirketi-kurulusu.html
2 -https://www.milliyet.com.tr/gundem/startup-nedir-nasil-startup-
yapilir-6194275
3- https://www.iienstitu.com/blog/silikon-vadisi-ne-anlama-geliyor