Makine Öğrenmesi Nedir?
İnsanların yerine düşünebilen makineler mi olacak?
Robot ve makine sektörleri için çok önemli olan makine öğrenimi, aslında 1959 yılında bilgisayar biliminin yapay zekadaki sayısal öğrenme ve model tanıma çalışmalarından geliştirilmiş bir alt dal. Makine öğrenmesi, yapısal olarak öğrenebilme ve veriler üzerinden tahmin yapabilen algoritmaların çalışma sistemidir. Bu tür algoritmalar talimatları bire bir takip etmek yerine örnek girişlerden veri tabanlı tahminleri ve kararları gerçekleştirebilmek amacıyla model inşa ederek çalışırlar. Bu sistem, bilgisayarlara karmaşık örüntüleri algılama ve verilere dayalı mantıklı kararlar verebilme becerisi kazandırır.
Teknolojik alanlardaki bütün gelişmeler için çok önemli olan bu kavram,
insanların öğrenme süreçlerinden esinlenerek geliştirilmiş. Biz nasıl bir şeyi ilk gördüğümüzde onun ne olduğunu algılayıp sonraki görüşlerimizde onun ne olduğunu biliyorsak makine öğrenimi de bilgisayarlara bu özelliği katıyor.
Makine öğrenmesi, geçmişte yapılan araştırmaların makinelerin belirli bir yerden sonra verileri öğrenmek zorunda olduğunu göstermiş ve araştırmacılarda bu olayla ilgili ortaya çıkan olayları araştırıp sembolik
yöntemler kullanarak çalışmalarını ilerletmişler. Örnek olarak otomatik tıbbi tanı sistemlerinde olasılıksal mantık tekniği kullanılmış.
Ayrı bir alan olarak gelişmeye 1990 yıllarında başlamış. Alan değişiminden
beklenen ise günlük yaşamdaki çözülebilir sorunların ele alınmasında
yapay zekadan faydalanabilinmesiymiş.
Makine öğrenmesinin çözebileceği sorunlara bazı örnekler:
-Lojistik ve üretim (Robot kollarını eğitip üretimi hızlandırmak)
-Satış ve Pazarlama (Hangi ürünün hangi saatte satın alınabileceği konusunda tahminlerde bulunma)
-İnsan Kaynakları (İşyerlerinin adayları nitelendirmesinde kullanılır.)
-Finans (Sosyal eğilimler ve şok gelişmeler hakkında erken uyarılar vererek gerçek zamanlı finansal kararlara yardımcı olur)
-Sağlık Hizmeti (Hastalıkları daha doğru teşhis etmek, kişiselleştirilmiş bakımı iyileştirmek ve sağlık risklerini değerlendirmek.)
Kaynakça:
- Yapay öğrenmenin (Machine Learning) kullanım alanları (smartmind.com.tr)
- Yeni Başlayanlar için Makine Öğrenmesi Algoritmaları | by Merve Noyan | Medium
- Makine öğrenimi | Vikipedi (wikipedia.org)